München

München: a fehérkolbász és a zamatos sörök hazája

München Németország harmadik legnagyobb városa, Bajorország fővárosa, emellett Európa legvirágzóbb városai között is előkelő helyet tudhat magáénak. Legfontosabb gazdasági ágazata a turizmus.

A német állampolgárok küzül a legtöbben itt szeretnének élni. Nem ok nélkül: szinte az Alpok lábánál fekszik, a környéken számos kisebb-nagyobb tó is a kikapcsolódást szolgálja, az élet nem drága, a kulturális élet pedig pezseg. A látnivalók és bevásárlási lehetőségek a városban sok turistát és kereskedelmi utazót vonzanak, de vannak, akik az orvosi kezelések miatt látogatják a várost.

Mit érdemes megnézni?

Kivételes szépséggel számos érdekes látnivalóval várja az érdeklődőket a Marienplatz, a Pinakothek múzeum, a Deutsches Museum, az angolkert (Englischer Garten), a botanikus kert. Az arra látogatóknak mindenképpen érdemes felkeresni a BMW múzeumot és az Allianz Arena-t (Bayern München).  Az új Rathaus, a Schloss Nymphenburg, Starnberger, na és persze a sörözők, sörkertek, sörtermek, az Augustinerkeller pince söröző, a népszerű Schwabing negyed, Isarvorstadt negyed a kávézóival, a gótikus Frauenkirche, Viktualienmarkt (termelői piac) is kihagyhatatlan Münchenben.

Mit kóstoljunk meg feltétlenül?

A fehérkolbászt 1857-ben Münchenben „találták fel”, az idők során pedig a leghíresebb helyi specialitássá vált. Kedvelt étel továbbá a Leberkäs is, amely leginkább a sült párizsihoz hasonlít, valamint a Brezn, magyarul sósperec, továbbá természetesen a zamatos müncheni sör. Ha Münchenben járunk, akkor a helyi söröket mindenképp végig kell kóstolni: Augustiner Bräu, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner.