Ljubljana

Ljubljana: a sokarcú város alig ötórányira Budapesttől

Szlovénia fővárosa, Ljubljana, a szlovénok kulturális központja karnyújtásnyira fekszik tőlünk, mégis alig ismerjük. Pedig több figyelmet érdemelne a Budapesttől autópályán alig ötórányira fekvő szlovén főváros, amely történelmi épületekkel, hatalmas parkokkal és különleges rendezvényhelyszínekkel várja a turistákat és az üzleti utazókat. A helyiek nagyon kedvesek és barátságosak, szívesen fogadják a turistákat. Ljubljanában kerek egészet alkot a nyugati rendszeretet és a déli lazaság, amelyet fiatalos bájjal fűszerez a város egyetemi polgársága. A ljubljanaiak szeretik a városukat, és ezt az idelátogató is azonnal megérzi.

Ljubljanában valóban minden megtalálható, ami egy nagyváros elengedhetetlen kelléke. Monumentalitás és intim közösségi terek, életteli ódon belváros, események sokasága, elegancia és rétegkultúrák, kávézókkal benépesített folyópart. Egyvalami azonban – szerencsére – hiányzik az igazi nagyvárosi érzésből: a rohanás.

Mit érdemes megnézni?

Ljubljanában rengeteg látványosság van, ezek közül a legnépszerűbbek: Ljubljanai vár, Prešeren-tér, Három híd, Szent Jakab-templom, Sárkány híd, Tivoli-kastély és park.

Mit kóstoljunk meg feltétlenül?

A gasztroturisták Ljubljanában jó helyen járnak. Az éttermekben a „Taste Ljubljana” logóról könnyű felismerni a helyi ételspecialitásokat, például a marhából főzött, tésztával gazdagított levest, vagy a híres Kranj kolbászt, melyet általában mustárral, friss kenyérrel és borral tálalnak. A főtt-füstölt marhanyelv szintén nemzeti étel. Tévedés azt gondolni, hogy a rántott csirkecomb és a pirított burgonya csak a magyar asztalra kerül vasárnaponként, ez is a helyi különlegességek között szerepel. A fővárosban egyéb programok mellett „Kóstold meg Ljubljanát” címmel 3-4 órás gasztrotúrákat indítanak, heti két alkalommal. Ha pedig édesség, akkor potica: a jellemzően diós vagy kakukkfüves ízesítésű kalácsot jeles alkalmakkor otthon készítik, de kávéházakban is felfedezhetjük a régiónként másféle töltelékkel készülő finomságot. Bled környékén az eredetvédelem alatt álló Bled cream cake” (kremsnita) a kötelező, finom, könnyű nyári édesség.